En helg i friskvårdens tecken - Den funktionella hunden

Då har Riesen I Syd genomfört friskvårds helgen med Annika Falkenberg. Vem är det undrar säkert några?

intro friskv

Annika Falkenberg är Leg. Sjukgymnast och Godkänd Djurhälsopersonal (i enlighet med ny lagstiftning 2010).

I mer än 10 år har hon arbetat heltid med rehabilitering, friskvård och sport för hund och sedan ett par år tillbaka även häst.

Annika driver firman ”Hundverksta´n Sport och Rehab AB” med dels mottagning för Behandlingar och Funktionsanalyser, dels föreläsningar och kurser runt om i landet. Hon har tränat och tävlat med sina egna hundar sedan 1992 i bl. a spår, sök och lydnad.

Friskv 2Kan väl villigt erkänna att på lördagens morgon när jag körde in till Sölvesborgs Hundcenter hade jag nog målat upp en bild av friskvård, massage, spa, panflöjt, valsång och doftljus.

Men inte då! Vi drog igång med hundens anatomi/neurologi och rörelseanalys. Vi tittade på lite olika hundar (inte bara Riesen) sen blev det praktiska övningar på det. Väldigt intressant hur vi kan använda hundens egna rörelser utan att lägga på vikter för att styrketräna och jobba upp smidigheten på vår hundar.

Lördagskvällen träffades vi på Sölvesborgs BK för en trevlig kväll med mat och dryck, Tommy hade som vanligt snott ihop god mat till oss.

Söndag förmiddag ägnades åt övningar med egna hundar, var inte det lättaste att få dom till att förstå de nya övningarna och att man inte måste gå fot hela tiden. Vi fick se ett antal lätt förvirrade hundar i början men sen gick det bättre.

På eftermiddagen fick vi lära oss om massage och massera på våra hundar. Det var verkligen en häftig upplevelse och få se hur massagen påverkade hundarna. 4st skägg som ligger helt avslappnade och bara njuter 2 meter ifrån varandra utan att försöka hitta på något bus to.m en 5 månaders valp lyckades koppla av tillslut.

friskv 3Helgen har skapat en hel del nya tankar och funderingar på det här med hundträning. Vi vill givetvis att våra hundar ska må bra och fungera i vardag på tävling och träning men vi kan kanske få hundar som håller/fungerar/mår bättre och längre också.

Det här är något som alla hundägare skulle få del av. För att avsluta med ett citat av just Annika Falkenberg, detta är ju något som vi alla kan hålla med om.

”Min målsättning är att så många hundar som möjligt ska få må bra långt upp i ålder och kunna leva ett aktivt och innehållsrikt liv med sin ägare”

Vid knapparna

Jerker

 

Se fler bilder i vårt galleri >>