En kort resumé

Hela påskhelgen från dagen före skärtorsdag till annandag påsk var det fullt med aktiviteter på RIS anläggning Riesen Camp. Tillgången till appellplan gjorde att flera valde att smita mellan med lite lydnadsträning när det blev några minuter över. En härlig syn där det är full aktivitet med Riesenschnauzer. Vi fick en kommentar från en förbipasserande som tyckte det såg så trevligt ut när människor träffas, bor tillsammans på campingen och umgås kring sina hundar. Den dagliga uppdateringen av träningsgrupper möjliggjorde variation i träningen. Man kunde välja mellan spårträning, rapportträning, sökträning, lydnadsträning och skyddsträning. En utmärkt ruta för uppletande fanns också tillgänglig hela helgen.

Vädrets makter ...

gjorde att alla nedpackade kläder kom till användning. Att det kom regn överraskade kanske inte så mycket som när det började snöa. Alla varma kläder behövdes då kylan höll i sig ett tag. Tur att det fanns gott om sökrutor så vi kunde välja några på lite kortare avstånd för att inte äventyra helgen med halkkörning. Vädret klarnade upp och gav oss tillfällen med strålande solsken.

Spännande fortsättning följer...

RIS medlemsmöte gav flera nya idéer för hur verksamheten kan utvecklas. Det diskuterades att utöka med aktivitetsdagar, prova på dagar och aktiviteter som hör samman med utställning för att nå ut till fler riesenschnauzerägare. Utvärderingen av påsklägret visade entydigt att vi ska köra med samma koncept även på nästa läger. Lenas husvagn rullade in först av alla för att finnas tillhands och visa oss alla tillrätta på olika sätt. Johanna och Jerker skötte gruppindelning och markfördelning perfekt. Anders och Håkan, med hjälp av Anki, såg till att skotträningen gick av stapeln på korrekt sätt på utsatt tid. De hade också huvudansvar för muurrikan. Varje morgon kom en doft av nybakade frallor och nybryggt kaffe, tack vare Stella som fanns tillhands för frukosten. Helen och Ingrid såg till att mat, recept och arbetsordning fanns tillgängligt inför kvällarnas matlagning. Kan inte nog uttrycka hur trivsamt det är att laga mat tillsammans. Affe med hjälp av Peter höll ordning på kvällarnas allsång. Vi hann inte sjunga klart alla sånger, texterna sparas och spännande fortsättning följer.

Bild 4

 

Midsommar 2017...

Ett glatt gäng som tilltar i antal varje år. Mycket träning i skog och mark, rapportmarker på Ryssberget vid Gammalstorp visade sig bli en succe. Men även spårmarkerna på Vesan med lite knepiga förutsättningar. En hel del lydnadsträning hanns med och träffsäker plats med skott varje morgon. Det var en sval midsommar med osäker väderlek, midsommar festen avnjöts inomhus.  

Lite bilder...

             

Vårläger 2018...

Det blev påskläger i år också. Tidig påsk, vi startade på Skärtorsdagen 29 mars och avslutades på Annandag påsk, 2 april.  En påsk i vinterns tecken första snön kom redan på torsdag kväll och sen tilltog det. Hundarna var nöjda, härligt med snö och svalt och skönt. Lite blandade känslor hos deltagarna, lydnadsträningen blev lidande då appellplanen hade ett decimetertjockt snölager. Special och uppletande gick däremot perfekt att genomföra. Lägret hade nästan 40 deltagare. Träningsekipagen delades in i olika träningsgrupper; en spårgrupp, en rapportgrupp och tre grupper som tränade sök. Kul med nya marker och arrangörerna hade ansträngt sig extra med att bygga legor. Exempel är nedgrävd lega med en dörr och dörrkarm som lock, en soptunna med förklädnad, ett tält fastbundet i ett träd och en lega högt upp på en sten. Varje träningsgrupp fick också ett ansvarsområde vad det gällde mat och städning. Fredag kockades det vid muurikkan “Köttgryta á la Olof och Håkan”, lördag Påskbuffé och söndag Fläskfilé med murkelsås.

Lite bilder...

                

 

 

                                                                                                  

Höstläger 2017...

startade 5 oktober och varade till 10 oktober.

Lite bilder...

              

Foto: Helen Svensson

Lite kommentarer ...

Trevligt och lärorikt som vanligt. Många nya trevliga bekantskaper denna höst

Träningen för oss på höstens läger blev spårupptag! Tack för lärorik och kul samvaro där ute på de blåsiga fälten

Vi fick en kanonstart på vårt brukshundklubbsliv - lärt oss massor, många trevliga bekantskaper o vi kände oss verkligen välkomnande av alla. Många frågor blev det, valla en ruta gav exempelvis lite huvudbry.

En toppen helg i RIS med god mat och Goa vänner. Extra tack för drillandet i  valpgruppen.

SATSNING PÅ BRUKSGRENARNAS LYDNAD

Diskussionerna om att söka utbildningsbidraget växte fram under några styrelsemöten i RIS. På våra läger ser vi att många är duktiga på att träna specialmomenten inom de olika bruks-grenarna sök, spår, rapport samt de olika momenten i svenskskyddet. Lydnadsträningen kan vara svårare att få bra kvalitet på. RIS började för flera år sedan med att ägna en heldag åt lydnadsträning, vilket visade sig vara ett bra koncept. Kall, mörk och blåsig vinter ger inte heller lydnadsträningen rätt förutsättningar. Med detta utgångsläge växte tankarna fram till att göra en ordentlig satsning på just lydnadsmomenten. Vi bestämde oss för att göra tre miniläger för att ge deltagarna tid emellan att träna på de nya tankarna kring sin träning. Monica Henriksson, Hundkonsult i väst, med mångårig erfarenhet av hundträning valdes som instruktör. Två av lägren hade sin utgångspunkt på Sölvesborgs Brukshundklubb. Man träffades fredag kväll för föreläsning av Monica Henriksson. Lördagen tränades det hela da-gen med återsamling och middag på Sölvesborgs Brukshundklubb. Söndagen avslutades i träningshallen. Åhus hundarena valdes som lämplig plats att träna i. Det är en tempererad inomhushall med plastgräsunderlag.

 

Läger I

Lägret startade upp fredag kväll med föreläsning av Monica Henriksson om grunderna i hundträningen. Det blev en mycket intressant och givande träningshelg. Med stort engage-mang gav hon många tips för att se på hundarna och hundträningen med lite andra ögon. Det gavs mycket beröm för Riesen som energiknippen till hundar. Viktigt är att lära sig hur man utnyttjar energin på bästa sätt för att det ska ge resultat i lydnadsmomenten.

Bild 2 

 

Läger II

Vid uppstarten av detta läger handlade Monica Henrikssons föreläsning om effektiv hundträning och om hur man förbereder sig tävlingsdagen.

Helgen rullade på i full fart, ekipagen fick träna många pass och det gavs mycket utrymme för diskussioner. Deltagarna var mycket nöjda. Riesen med lite attityd bytte skepnad till "slipoverkille", högtempererad hund samlade ihop sig och hund som hade problem med ljud lyckades genomföra flera moment helt tyst. Det blev även en hel del småtrixande med teknik.

Bild 4

Läger III

Detta tillfälle var utan instruktör. Deltagarna hjälptes åt med att repetera vad de hade lärt sig under tidigare tillfällen. Många bra råd och tips delades.

Bild 8 

Kända citat

  • Du tänker som jag
  • Gör det bättre
  • Varma känslor i kroppen
  • Signalförskjutning
  • Utbildningsplatå
  • Rikningsövningar
  • Sitta fint
  • Fåraherdemodellen
  • Bakdelskontroll
  • Fast i belöningsträsket